English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Αν από προχτές βράδυ δεν υπήρχε η έντονη κυκλοφοριακή κίνηση στη γειτονιά μου και ο θόρυβος από τις γεννήτριες που χρησιμοποιούν οι υπαίθριοι πωλητές, δεν θα ήξερα τι ημερομηνία έχουμε!! Τόσο πολύ έχει κολλήσει ο εγκέφαλος μου!! χαχαχα 

Μάλλον θα πάω να βάλω κανά κερί μπας και με επαναφέρει στον πραγματικό κόσμο!!

Σε ένα λόφο λοιπόν, της περιοχής μου είναι χτισμένος ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Η Βαγγελίστρα έτσι όπως την ονομάζουμε εμείς και κάθε χρόνο την παραμονή γίνετε ένα μικρό πανηγύρι και η περιφορά της εικόνας.
Κάθε χρόνο , από την προπαραμονή του Ευαγγελισμού έρχονται οι μικροπωλητές και στήνουν τους πάγκους με την πραμάτεια τους δεξιά και αριστερά στον κεντρικό δρόμο της 25ης Μαρτίου (ένα στενό κάτω από το σπίτι μου). Μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος από τις γύρω περιοχές την παραμονή ,από νωρίς το απόγευμα, για να πάνε να προσκυνήσουν και φυσικά να χαζέψουν και στο πανηγύρι.
Το βράδυ δε, η μυρωδιά της γουρνοπούλας σε στέλνει αδιάβαστο!!!
Την άλλη μέρα ,γίνετε και η παρέλαση οπότε όπως καταλαβαίνετε..χαμός!!! 
Αν και δεν μου αρέσει το θέαμα γιατί είμαι κατά των πανηγυριών αυτού του είδους, ομολογώ πως μου αρέσει αυτή η ημέρα λόγω της έντονης κίνησης, της φασαρίας. Ζωντανεύει την καθημερινότητα μου λόγω του ότι στη γειτονιά που μένω τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν ακούς τίποτε άλλο παρά μόνο κανένα μηχανάκι που περνάει και σε ταράζει ή κανένα σκυλί που γαβγίζει.
Βλέπεις ...τα παιδιά πλέον δεν βγαίνουν να παίξουν στις γειτονιές όπως κάναμε παλιά εμείς. Τώρα φίλους έχουν τους υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια. Και..οι παλιές γραφικές γειτόνισσες που έβγαιναν και έκαναν το κουτσομπολιό τους ή που τσακώνονταν κάθε λίγο και λιγάκι γιατί η μια έχυνε νερά μπροστά στην πόρτα της αλληνής..δεν υπάρχουν πια..Έφυγαν... Τώρα ακούς  κάποιον τσακωμό, μόνο για το πιάσιμο της θέσης του πάρκινγκ.
 Για να επανέλθω στο θέμα της εκκλησίας, είναι μια πραγματικά όμορφη εκκλησία κυρίως λόγω της τοποθεσίας της. Μπορεί κανείς να πάει ή από τον κεντρικό δρόμο, ή να αφήσει το αυτοκίνητο στην πλατεία του δημοτικού σχολείου της πρόνοιας (αν βρει να παρκάρει!) και να ανέβει τα σκαλιά (αν αντέχει γιατί είναι πολλά!) ή να περάσει μέσα από τα γραφικά στενάκια της περιοχής της Ευαγγελίστριας για να φτάσει στην εκκλησία όπου από εκεί θα θαυμάσει όλη την περιοχή του Ναυπλίου από ψηλά!!

Παρακάτω θα διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες που τις βρήκα σήμερα ψάχνοντας και ανακαλύπτοντας ότι η "Βαγγελίστρα" που κάποτε φιλοξενούσε στο ορφανοτροφείο της πολλά παιδάκια και που εκεί στο χώρο της βιβλιοθήκης διάβαζαν πολλά φτωχά...Θέ μου συχώρα με!) γειτονόπουλα , έχει και το δικό της blog!! (


Η «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»
Ναύπλιο
Στο ψηλότερο μέρος του Ναυπλίου, υψώνεται το κτιριακό συγκρότημα της «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ»,που είναι τόπος προσκυνήματος όλων των κατοίκων της Αργολίδος και όχι μόνο. Βρίσκεται σε μία επιβλητική και εντυπωσιακή θέση με μεγάλη αυλή,πάρκιν και θέα όλη την πόλη του Ναυπλίου και την θάλασσα.Βλέπει κανείς από την «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» το Παλαμήδι,το Μπούρτζι,την Ακροναυπλία,το λιμάνι, την πλατεία Συντάγματος και άλλα αξιοθέατα της πόλης.Βλέπει κανείς ολόκληρο το Ναύπλιο σε «πιάτο»,το Άργος και άλλα μέρη της Αργολίδος.Αλλά και την «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» την βλέπει κανείς από όπου και αν κοιτάξει μέσα από την πόλη του Ναυπλίου.
Ο Ναός, πρπει να έχει αναδομηθεί εξ΄ολοκλήρου ή επεκταθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από την αρχική του μορφή.Ο σημερινός Ιερός Ναός έχει ανεγερθεί εκ βάθρων το έτος 1975,χωρίς να αλλοιωθεί η προηγούμενη μορφή του.Ο Ναός είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της θεοτόκου.Αποτελεί το μεγαλύτερο προσκήνυμα του νομού Αργολίδος και ο κόσμος κατά χιλιάδες από το πρωί της παραμονής και ανήμερα του Ευαγγελισμού όλη μέρα,τρέχουν και ζητούν από την Παναγία την χάρη της.Ζητούν να τους αγκαλιάσει και να τους εκπληρώσει το τάμα τους.
Στην βορεινή πλευρά του Ιερού Ναού,έχει κατασκευασθεί βαπτιστήριο από μάρμαρο,για να βαπτίζονται οι μεγάλοι στην ηλικία και κυρίως αλλοδαποί. Στην νότια πλευρά του Ιερού Ναού υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου και δίπλα ακριβώς μία αίθουσα με την οποία το εκκλησάκι αποτελεί ενιαίο χώρο και λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό μουσείο. Παραπλεύρως του παρεκκλησίου υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως πνευματικό κέντρο της Ενορίας για κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής,για κατηχητικές συνάξεις παιδιών,για κυλικείο, για καφέ σε μνημόσυνα κ.α.
Λόγω της δεσπόζουσας θέσης που βρίσκεται ο Ιερός Ναός και της μαγευτικής θέας που έχει,αλλά και των πολλών κήπων με τα όμορφα λουλούδια,τελούνται πολλά μυστήρια Γάμων και Βαπτίσεων.Η «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» είναι το «καλλίστευμα του Ναυπλίου».

Ιερεύς π. Ελευθέριος Μίχος
Εφημέριος Ιερού Ναού
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ»
Ναυπλίου 


Βοήθειά μας και...με το καλό η αυριανή :-)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να είμαστε ευπρεπείς....ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!!!! εκφραστείτε ελεύθερα :-)