English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
ΓIOPTH ME IΣTOPIA
 Ο όρος «Carneval» στα ιταλικά, άλλωστε, έβρισκε την πρωταρχική του εξήγηση στην κατανάλωση κρέατος -Carne Vale- που χαρακτηρίζει ακόμα την Αποκριά και τις κάθε μορφής απολαύσεις, που προηγούντο της μεγάλης νηστείας του Πάσχα. Με τον καιρό, στη Βενετία, το καρναβάλι πήρε εκρηκτικές διαστάσεις. Διαρκούσε από έξι μήνες έως ένα χρόνο. Ολα επιτρέπονταν στην πόλη της χλιδής και του πλούτου, με τις «ευλογίες» της θρησκευτικής και κοσμικής εξουσίας, των δόγηδων, που είχαν επιτρέψει και τη χρήση της μάσκας. Από τον 12ο ώς τον 18ο αιώνα, που κατέρρευσε ως θεσμός το καρναβάλι, μαζί με τη δημοκρατία, η Βενετία -εκτός των άλλων- είχε γίνει συνώνυμη των απολαύσεων, προσελκύοντας την αριστοκρατία της Ευρώπης, ενώ ο λαός «κατανάλωνε» τις ίντριγκες και τα πάθη των μεγάλων οικογενειών.
 

Οι ρίζες του πιο διάσημου καρναβαλιού της Ευρώπης εντοπίζονται στο 1162, όταν μια αποφασιστικής σημασίας μάχη της Δημοκρατίας της Βενετίας κατέληξε σε νίκη, οδηγώντας το πλήθος σε χορούς και πανηγύρι στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Έκτοτε το Καρναβάλι της Βενετίας έμελλε να γίνει θεσμός. Σε αυτό συνετέλεσε ιδιαίτερα και η παρουσία της μάσκας από το 1268. Οι Βενετσιάνοι φορούσαν μάσκες για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια του έτους προκειμένου να κρατούν μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές τα αδιάκριτα βλέμματα. Σε τέτοιο βαθμό τούς είχε κυριεύσει η φρενίτιδα της μάσκας, που οι Αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν διά νόμου οποιαδήποτε μεταμφίεση ακόμη και την εποχή του καρναβαλιού, καθώς η κατάσταση είχε ξεφύγει. Από το 18ο αιώνα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις άρχισαν να προστίθενται και οι περίφημοι μεγάλοι χοροί, στους οποίους μπορούσε να συμμετάσχει με τη βοήθεια του μασκαρέματος και ο απλός λαός.
 

Οι βενετσιάνικες μάσκες είναι σήμα κατατεθέν της Βενετίας! Το καρναβάλι της πόλης την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή αυτές τις μέρες και όχι άδικα. Συνδυασμός φινέτσας και τρελού κεφιού, ιστορία, σύγχρονη τέχνη, αρλεκίνοι, δόγηδες, πιερότοι, κολομπίνες και ένα σωρό άλλοι στην καθημερινότητα του 21ου αιώνα… Αυτό είναι το Βενετσιάνικο Καρναβάλι που η πόλη του και οι κάτοικοί της το αντιμετωπίζουν με σεβασμό προβάλλοντας μέσα από αυτό μια ιστορία περίπου 1000 χρόνων!
Οι Βενετσιάνες και οι Βενετσιάνοι την εποχή της ακμής της πόλης τους φορούσαν μάσκες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου για να κρατάνε τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές. Η φρενίτιδα που από ένα σημείο και έπειτα κρυβόταν πίσω από τη μάσκα ανάγκασε τις αρχές να απαγορεύσουν δια νόμου οποιαδήποτε μεταμφίεση ακόμη και την εποχή του Καρναβαλιού. Παραπτώματα ηθικής φύσεως από πολίτες υψηλών κοινωνικών τάξεων, κλοπές, βιασμοί, φόνοι αποκρύπτονταν πίσω από την ανωνυμία μιας μάσκας...


Αυτά όμως έγιναν πολλά χρόνια πριν. Φτάνοντας στο σήμερα, οι μάσκες της Βενετίας αποτελούν σίγουρα τουριστικό προϊόν αλλά ορισμένες και πραγματικό "έργο τέχνης". Από ελούδο, μετάξι, λινό, χρυσαφένιες κλωστές και κοσμήματα, λεπτοδουλεμένα υφάσματα, με μουσικές παρτιτούρες, μεγάλες μύτες, αγέλαστες ή χαμογελαστές, μελαγχολικές ή τρομακτικές, με φαντασία που οργιάζει... Το καρναβάλι στη Βενετία διαφέρει από τα συνηθισμένα και αποτελεί ένα αριστοκρατικό ταξίδι στο χρόνο.


H πόλη μεταμφιέζεται μαζί με τους κατοίκους της! Οι Βενετσιάνοι κάθε ηλικίας θα προσπαθήσουν να σας μυήσουν στο καρναβαλικό κλίμα της Βενετίας που έχει αναβιώσει εδώ και έναν αιώνα. Στέκονται με τις ώρες στην πλατεία Αγίου Μάρκου και φωτογραφίζονται φορώντας στολές εποχής, πολλές φορές φτιαγμένες με πολύτιμα υλικά. Στα στενά της πόλης στήνεται ένα μεγάλο πάρτι που σαν να προσπαθεί να αναβιώσει τις παλιές δόξες! Νύχτες και ημέρες ξέχειλες από ενθουσιασμό υπό τους ήχους συμφωνικής μουσικής και όπερας. Όχι άρματα, όχι σάμπα, καμία προσπάθεια μίμησης του καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο... Κατά μήκος του Κανάλ Γκράντε, στο Ριάλτο και απέναντι, στο Λίντο, πλανόδιοι μουσικοί, θεατρίνοι και μασκαρεμένοι επισκέπτες γιορτάζουν με φινέτσα. 


 Καλλιτέχνες του δρόμου ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στη «σκηνή» τους στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στις γέφυρες των καναλιών, «ντελάληδες» μασκαρεμένοι διαλαλούν κάποιο κοντσέρτο κλασικής μουσικής.

Όλο αυτό το τσούρμο των καρναβαλιστών συγκεντρώνεται έξω από την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη συνοικία Καστέλο. Από εκεί ξεκινά η μεγαλόπρεπη παρέλαση που καταλήγει στη βασιλική του Αγίου Μάρκου. Να σημειωθεί ότι οι στολές απαρνούνται το κιτς, ενώ η ενοικίασή τους ξεκινά από 300 ευρώ, χωρίς τη μάσκα και τα παπούτσια. Τα βεστιάρια κάνουν χρυσές δουλειές σε κάθε καρναβάλι!!!

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr,pamediakopes.gr 
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να είμαστε ευπρεπείς....ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!!!! εκφραστείτε ελεύθερα :-)