English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Πριν λίγο καιρό είχα κάνει την παρακάτω ανάρτηση βρίσκοντας τυχαία κάποια στοιχεία για αυτούς και θεώρησα ότι έπρεπε να τα διαβάσω και να τα μεταφέρω σε σας. Όμως...έτσι είναι σαν να τίμησα αυτά τα όντα γιατί άνθρωποι τελικά δεν είναι!!!! Είμαι ρατσίστρια;;; Είμαι ρε και καλά κάνω!! κατ' αρχήν Ρομά και σκατά!! Γύφτοι είναι εγώ έτσι τους ξέρω!!Τι έπαθα ξαφνικά;;;
Σήμερα είναι ημέρα αγάπης ε;;; Για ποιους ρε παιδιά;;; Δουλευόμαστε μεταξύ μας;;
Η παρακάτω αφήγηση είναι της φίλης μου και το συμβάν έγινε σήμερα:
Μας είχαν καλέσει  για να κάνουμε  Πάσχα τα συμπεθέρια μας. Μένουν σε μια περιοχή λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη μας. Το κορίτσι μου δούλευε και σχόλασε 3 το μεσημέρι.Πήγαμε λοιπόν με τον άντρα μου να την πάρουμε από τη δουλειά και να επιστρέψουμε. Στην επιστροφή λοιπόν, κάναμε το λάθος και περάσαμε από την "περιοχή" των...ακατονόμαστων πλέον για μένα!! Περνώντας από ένα δρόμο που χωράει δε χωράει ένα αυτοκίνητο, ερχόταν ένα τζιπ Μερτσέντες υπέρ πολυτελείας.Εμείς έχουμε σταματήσει γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε άλλο δεξιά, ώστε να περάσει αυτός. Αφού βλέπουμε και δεν κουνιέται, του λέει ο άντρας μου έχεις περιθώριο πέρνα.οπότε βγάζει αυτός το κεφάλι από το τζάμι και του λέει το εξής κουφό: Να περάσεις εσύ!! Τούτο δω (το Τζιπ) έχει 30 χιλιάρικα!! Ε!! τσαντισμένος ο άντρας μου βάζει μπρος να φύγει και περνώντας από δίπλα λογικό είναι να βρίσουμε!! Ε ρε και κατεβαίνει κάτω ο σκατόγυφτος( δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι ότι ήταν γύφτοι!!) ανοίγει την πόρτα του άντρα μου, του χώνει μπουνιά...θές κι άλλα;;; Δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες γιατί ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω από το σοκ!! το μόνο που έχω να σου πω ,είναι ότι ξεφύτρωσαν άλλοι 10 , ο ένας είχε γκλομπ και την 'κάναμε' ευτυχώς πριν βρεθούμε στα θυμαράκια αντί για το Πασχαλινό τραπέζι!!!
Το γαμώτο της υπόθεσης ξέρεις ποιο είναι;;; Ότι δεν μπορείς να τους κάνεις ΤΙΠΟΤΑ!! Να φωνάξεις αστυνομία; Να κάνεις μήνυση; Θα τους Κλ....σεις τ'αρ...ια !!! Συγνώμη για τις φράσεις μου αλλά είμαι έξαλλη!! Γιατί ένοιωσα ότι είμαι ένα τίποτα μπροστά τους!!! Ανήμπορη να υπερασπιστώ την σωματική μου ακεραιότητα!!
Και... Συγχωρεσέ με για την επόμενη φράση που θα πω αλλά... Γ@#ω την κοινωνία και το κράτος που ζούμε!! Κάθε μέρα πεθαίνουν τόσα πιτσιρίκια γειτονόπουλα από ναρκωτικά που τους τα προμηθεύουν αυτοί, η αστυνομία τους ξέρει και......όσο τους "πειράζεις" εσύ κι εγώ, άλλο τόσο τους "πειράζουν" κι αυτοί!!
Να ποια είναι τα χάλια μας....
http://drasisahaiwn.blogspot.com/2011/03/blog-post_18.html

http://www.stoxos.gr/2009/06/blog-post_5409.html

http://www.parapolitikaargolida.gr/2011/04/blog-post_7208.html

Στον αγύριστο να πάτε κι ακόμα παρά πέρα καθίκια!!! ΑΑΑχ να γινόμουν για λίγο γίγαντας εκείνη τη στιγμή και να μπορούσα να τους λιώσω!!!
Συγνώμη για την έξαρση, συγνώμη που παραφέρθηκα, συγνώμη που γράφω τόσο μπερδεμένα, πρόχειρα και βιαστικά,δεν κρύβω ότι δεν τολμούσα ακόμα και να σου στείλω αυτό το μήνυμα γιατί..φοβάμαι... αλλά...αν ήσουν στη θέση μου εσύ,πως θα ένοιωθες;

Το ξέρετε ότι σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των Ρομά;  
Ούτε εγώ το ήξερα όπως επίσης δεν ήξερα τι σημαίνει Ρομά και ότι υπάρχει και ημέρα αφιερωμένη σ' αυτούς!!!


Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί επίσης και ως Ρομ, Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι ή Σίντηδες και με τον, κάποιες φορές υποτιμητικό, χαρακτηρισμό Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με Ινδική καταγωγή. Η πρώτη ιστορική αναφορά για τους Ρομά γίνεται από τον Ηρόδοτο που αναφέρει τον λαό των "Σιγύνων".


 Ονομασία
Οι Ρομά είναι στις περισσότερες χώρες γνωστοί με λέξεις συγγενικές με τη λέξη "γύφτος". Η λέξη προέρχεται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση της οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ρομά προέρχονται από την Αίγυπτο. Η λέξη "Ρομ", που χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές από τους ίδιους, σημαίνει στη γλώσσα τους "άντρας" ή "σύζυγος". Μεταξύ τους χρησιμοποιούν τα "Μελελέ" (Λαός μαύρος), "Μανούχ" (άνθρωπος) και "Σίντε". Επίσης, η λέξη "αθίγγανος" ή "ατσίγγανος" σημαίνει τον "ανέγγιχτο" (από την ονομασία της χαμηλότερης ινδουιστικής κάστας, από την οποία πιθανολογείται ότι προήλθαν) και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή "αγγίζω".


Ιστορία

Οι Ρομά πιστεύεται ότι μετανάστευσαν από την Πενταποταμία της Ινδίας -σημερινό Παντζάμπ- γύρω στο 1000 μ.Χ. και, περνώντας από το Αφγανιστάν, την Περσία, την Αρμενία και την Τουρκία, έφτασαν στην Ευρώπη, όπου στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου. Αργότερα, κατά τις μαζικές μεταναστεύσεις προς την Αμερική μεγάλος αριθμός Ρομ μετακινήθηκε προς τον Νέο Κόσμο.
Αυτή η θεωρία όμως έρχεται σε αντιδιαστολή με την προχριστιανική αναφορά από τον Ηρόδοτο.
Οι λόγοι που οδήγησαν τους Ρομά σε μία τέτοια μαζική και σε τόσο μεγάλη απόσταση μετακίνηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας. Υπάρχουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ρομά προήλθαν από κατώτερες κάστες του Ινδού ποταμού, τα μέλη των οποίων στρατολογήθηκαν ως μισθοφόροι σε πολέμους εναντίων των Αράβων. Μία άλλη θεωρία είναι οτι οι Ρομά προέρχονται από αιχμαλώτους των Αράβων, κατά την εισβολή των Μουσουλμάνων στη βόρεια Ινδία και το σημερινό Πακιστάν.


Γλώσσα

Η γλώσσα των Ρομά, η Ρομανί ή "Ρομανές", είναι μία Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που συγγενεύει με τις διάφορες γλωσσικές διαλέκτους της Ινδίας ιδιαίτερα με την γλώσσα Πουντζάμπι της Βόρειας Ινδίας. Στις διάφορες περιοχές που κατοικούν Ρομ έχουν διαμορφωθεί πολλές τοπικές διάλεκτοι, επηρεασμένες από τις τοπικές γλώσσες.


Πληθυσμός

Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν μεταξύ 8 και 10 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατομμύρια άτομα, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ο τρίτος σε αριθμό πληθυσμός Τσιγγάνων στη Δυτική Ευρώπη. Οι περισσότεροι ζουν στην Ευρώπη, σε χώρες όπως:
 • Αλβανία -μεταξύ 100 και 150 χιλιάδες
 • Ρουμανία - μεταξύ 535.250 και 1.2 και 1.5 εκατομύρια
 • Ουγγαρία - μεταξύ 600 και 800 χιλιάδες
 • Βουλγαρία - περίπου 750 χιλιάδες
 • Σερβία
 • Ισπανία - μεταξύ 600 και 800 χιλιάδες
 • Σλοβακία - μεταξύ 350 και 520 χιλιάδες
 • Π.Γ.Δ.Μ. - 260 χιλιάδες
 • Τσεχία - μεταξύ 150 και 300 χιλιάδες
 • Γαλλία - 310 χιλάδες
 • Τουρκία - 2 και 5 εκατομύρια
 • Ελλάδα - Η Πολιτεία τούς υπολογίζει σε 120-150.000 άτομα, οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι ανεβάζουν τον αριθμό σε 500-600.000 άτομα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 200 - 300.000.
Οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες είναι μόνιμα εγκαταστημένοι Ρομά με συγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού είναι η Αθήνα (Αγ. Βαρβάρα, Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργος), η Θεσσαλονίκη (Δενδροπόταμος, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσμος, Μενεμένη), το Αγρίνιο, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Αμαλιάδα, η Γαστούνη, το Διδυμότειχο, το Εξαμίλι Κορινθίας, η Θήβα, η Κάτω Αχαΐα, το Μεσολόγγι, η Νέα Αλικαρνασσός, η Νέα Ιωνία Μαγνησίας, η Ξάνθη, ο Ορχομενός, οι Σέρρες, οι Σοφάδες, η Φλώρινα και η Νυμφόπετρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός για τη βελτίωση της κατάστασης των κοινοτήτων των Ρομά. Την τελευταία τριετία χορήγησε περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος PHARE για σχέδια σχετικά με τη στέγαση και τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ουγγαρία, στην Τσεχία και στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Αλλά και στα κράτη που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. (Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία) εφαρμόζονται προγράμματα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) και της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Σχέδια για τους Ρομά υποστηρίζονται και μέσω των προγραμμάτων ΣΩΚΡΑΤΗΣ και Νεολαία για την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα κοινοτικής δράσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων που έχει υπογράψει και η Ελλάδα ολοκληρώθηκε με την έκδοση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής .

Θρησκεία

Οι Ρομά δεν έχουν κάποια δική τους χαρακτηριστική θρησκεία, αλλά υιοθετούν ενίοτε την επικρατούσα θρησκεία κάθε περιοχής κατοικίας τους. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη προσαρμοστικότητα στο θέμα της θρησκείας και αρκετοί μελετητές εικάζουν πως παλιότερα η θρησκεία τους ήταν η ηλιολατρεία. Σήμερα οι διάφορες φυλές είναι πιστές στο θρήσκευμα της χώρας που κατοικούν. Έχουμε την πρώτη καταγραφή στην Κρήτη, όπου αναφέρονται ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι από το 1832, στη Δυτική Ευρώπη αναφέρονται ως καθολικοί. Η Καθολική Εκκλησία αναφέρει ονόματα ιερέων, μοναχών και κάποιου Καρδιναλίου με τσιγγάνικη καταγωγή και στη Ρουμανία υπάρχουν ιερείς ορθόδοξοι τσιγγάνοι. Στην Τουρκία οι περισσότεροι είναι Μουσουλμάνοι. Μουσουλμάνοι τσιγγάνοι υπαρχουν επίσης και στο νομό Έβρου (γνωστοί ως Τουρκόγυφτοι).

Πολιτισμός

Στην Ελλάδα διακρίνουμε δύο ομάδες Ρομά: τους μετακινούμενους και τους εγκαταστημένους. Οι πρώτοι συνεχίζουν τη νομαδική ζωή και είναι συνήθως πλανόδιοι έμποροι φρούτων, λαχανικών, μικροεπίπλων και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, όπως επίσης και παλαιοπώλες και ρακοσυλέκτες. Οι δεύτεροι κατοικούν στις παρυφές των μεγάλων αστικών κέντρων, σε συνοικίες υποβαθμισμένες. Τα επαγγέλματα που εξασκούν έχουν σχέση συνήθως με το εμπόριο και πολύ πιο σπάνια με εξαρτημένη μισθωτή εργασία. Στα σχετικά με τη μουσική επαγέλματα όπως μουσικοί, οργανοπαίκτες, τραγουδιστές κλπ. έχουν ισχυρή παράδοση και πολιτισμό.
Η σημαντικότερη γιορτή των Ρομά είναι η γιορτή της Άνοιξης (Εντερλέζι). Η προέλευσή της είναι ελληνική και γιορτάζεται από 23 Απρίλη μέχρι 1 Μάη σε όλη την Ευρώπη.

Θύματα διακρίσεων

Εξαιτίας του νομαδικού τρόπου ζωής τους και της έλλειψης επιθυμίας ή/και δυσκολίας προσαρμογής στον τρόπο ζωής της πλειοψηφίας των υπόλοιπων κατοίκων κάθε περιοχής οι Τσιγγάνοι έχουν πέσει συχνά θύματα διακρίσεων. Συχνά αρνητικά στερεότυπα είναι αυτά του "κλέφτη", του "επαγγελματία ζητιάνου", του "τσιγγούνη" κ.ά. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, οι αρνητικοί συνειρμοί εναντίων των Ρομά συντηρούνται εν μέρει από την αυξημένη εγκληματικότητα μεταξύ των Τσιγγάνων, που δεν οφείλεται βέβαια σε κάποιο εγγεννές χαρακτηριστικό της φυλής, αλλά στα υψηλά επίπεδα φτώχειας στις τάξεις τους και στην αδυναμία ή αρνησή τους να ενσωματωθούν με τους τοπικούς πλυθησμούς.
Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ρομά υπήρξαν μεταξύ των θυμάτων των μαζικών εκτελέσεων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, μαζί με Εβραίους, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους και Μάρτυρες του Ιεχωβά. Υπάρχει η άποψη οτι περίπου 400.000 Ρομά εκτελέστηκαν από τους Ναζί την περίοδο εκείνη.
Οι έλληνες Ρομά έχουν 114 σωματεία πανελλήνια (Συνομοσπονδία Ελλάδος) με 300 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, ενώ το 2006 συγκρότησαν και πολιτικό κόμμα με τον τίτλο "Ασπίδα-Ρομ" (Ανεξάρτητη Συσπείρωση Πολιτών Ιδιαίτερου Αυτοπροσδιορισμού ΡΟΜ).
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) κατήγγειλε τον Σεπτέμβριο του 2006 ότι στην Ελλάδα "την τελευταία δεκαετία παρατηρείται η μεγαλύτερη παράνομη έξωση Ρομά", ενώ παράλληλα είναι σε έξαρση η εξύβριση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων τους, με την συμβολή και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μάλιστα αναφέρεται ότι «ήδη την 1η Σεπτεμβρίου 2006 κατατέθηκε ερώτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον εισηγητή για θέματα μειονοτήτων, σοσιαλιστή βουλευτή Λετονίας Μπορίς Τσίλεβιτς».

(εδώ εγώ έχω μια απορία!!!
 έχουν πέσει θύματα διακρίσεων;;;;
Συχνά αρνητικά στερεότυπα είναι αυτά του "κλέφτη", του "επαγγελματία ζητιάνου",
ας μην το σχολιάσω καλύτερα!!! )

 

Διάσημοι Ρομ

Κάποιοι διάσημοι Τσιγγάνοι ή τσιγγάνικης καταγωγής είναι οι παρακάτω:
 • Τσάρλι Τσάπλιν - Ηθοποιός
 • Γιουλ Μπρίνερ - Ηθοποιός
 • Μάικλ Κέιν - Ηθοποιός
 • Μπομπ Χόσκινς - Ηθοποιός 
 • Κώστας Χατζής - Μουσικός, τραγουδιστής
 • Αλέξανδρος Χατζής - Μουσικός, τραγουδιστής
 • Βασίλης Παϊτέρης - Μουσικός, τραγουδιστής
 • Μάκης Χριστοδουλόπουλος - Τραγουδιστής
 • Ελένη Βιτάλη - Τραγουδίστρια 
 • Μανώλης Αγγελόπουλος - Τραγουδιστής
 • Στάθης Αγγελόπουλος - Τραγουδιστής
 • Χρήστος Πατσατζόγλου - Ποδοσφαιριστής
 • Ειρήνη Μερκούρη - Τραγουδίστρια
πηγή:http://el.wikipedia.org

6 σχόλια:

 1. μπράβο Μαριβίλη πολύ ωραία η ανάρτηση :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. effie μου, την βρήκα τυχαία και μου έκανε εντύπωση γι'αυτό και θέλησα να την μοιραστώ μαζί σας. Ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα!! Και ειναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα. Το όνομα Ρομά το έδωσαν σχετικά πρόσφατα οι ίδιοι στον εαυτό τους υποστηρίζοντας ότι είναι απόγονοι των Ρωμαίων. Επί Τουρκοκρατίας και μας μας έλεγαν Ρωμιούς, Ρωμαίους δηλαδή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. m.blanco,καλησπέρα.
  Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο σου!!
  Να σαι καλά και...καλώς ήρθες:-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πάνω που ήρθα να πώ Χρόνια Πολλά και να αστειευτώ με το κατσικάκι...αυτό το περιστατικό !!! Λυπάμαι πασχαλιάτικα να πέρνει κανείς τέτοια τρομάρα γενικά τα πράγματα έχουν αγριέψει αλλά πίσω από αυτά βρίσκονται άνθρωποι Μαριβίλη μου όχι φυλές Οι συγκεκριμένοι έχουν αυτόν το ρόλο άν σταματήσουν να τον εξυπηρετούν κάποιος άλλος θα βρεθεί να κάνει την ίδια δουλειά ... Οι άνθρωποι, δυστυχώς καλό βράδυ :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. effie μου,
  Παρ'ολο που ειμαι ακομα σοκαρισμενη..
  σου ευχομαι Χριστος Ανεστη και Χρονια πολλα!! και το περιστατικο...δυστυχως δεν συνεβη σε μια φιλη απλα...!! Ανθρωποι;;; που ειναι;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ να είμαστε ευπρεπείς....ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!!!! εκφραστείτε ελεύθερα :-)