English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Γνωρίζετε ότι σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της Νόσου του Πάρκινσον;
Για πάμε να δούμε πληροφορίες σχετικά.

Νόσος του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι Νευροεκφυλιστική ασθένεια της μέλαινας ουσίας. Η μέλαινα ουσία αποτελεί τμήμα ενός δικτύου πυρήνων στις εσωτερικές περιοχές του εγκεφάλου τα οποία οποία αποκαλούνται βασικά γάγγλια. Οφείλεται στην προοδευτική νέκρωση των κυττάρων της μέλαινας ουσίας τα οποία παράγουν το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη βοηθά την δημιουργία και τον έλεγχο της κίνησης του σώματός μας.Η έλλειψη της ντοπαμίνης σε δομές των βασικών γαγγλίων, είναι η αιτία των εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί είναι τρόμος (τρεμούλα), δυσκαμψία ή ακαμψία, βραδυκινησία ή ακινησία και αστάθεια. Η ασθένεια ανακαλύφθηκε το 1817 από τον Τζέιμς Πάρκινσον.ο Jean-Martin Charcot το 1876 περιέγραψε έναν ασθενή που δεν είχε καθόλου τρόμο ενώ είχε δυσκαμψία και πρότεινε το σύνδρομο να πάρει το όνομα «Νόσος του Πάρκινσον» τιμώντας τον Άγγλο ιατρό, αντί «Τρομώδης Παράλυση» που ίσχυε μέχρι τότε.
Σήμερα ασθενείς πού κάνουν χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων (κλασικά νευροληπτικά, π.χ αλοπεριδόλη) μπορεί να παρουσιάσουν ανάλογη εικόνα (δευτερογενής παρκινσονισμός). Αντι-παρκινσονικά φάρμακα είναι τα λεβοντόπα-καρβιντόπα, βρωμοκρυπτίνη, αμανταδίνη, αντιμουσκαρινικά κ.τ.λ. Έχουν προταθεί και χειρουργικές θεραπείες όπως τελευταία η εν τω βάθη εγκεφαλική διέγερση του υποθαλαμικού πυρήνα(DBS-STN)
Σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του ασθενούς έχουν προγράμματα εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας, που βοηθούν σε μία πιο αυτόνομη ζωή. Η φυσικοθεραπεία έχει ως κύριο στόχο τη διατήρηση της μέγιστης πιθανής λειτουργικότητας των ασθενών μέσω επανεκμάθησης των φυσιολογικών προτύπων κίνησης, διατήρησης της ελαστικότητας των μυών και υποκατάστασης της αδύνατης κινητικής συμπεριφοράς από μια άλλη εφικτή με παρόμοια αποτελεσματικότητα.
Πηγή:http://el.wikipedia.org

περισσότερα εδώ: http://www.parkinsonportal.gr/

Famous People with Parkinsons Disease

Ο ηθοποιός Michael J. Fox βραβεύθηκε στις 05/03/2010 στη Σουηδία με τιμητικό διδακτορικό ιατρικής  για τις προσπάθειές του για προώθηση της χρηματοδότησης και της ενημέρωσης για τη νόσο του Πάρκινσον. 
Το βραβείο ανακοινώθηκε από το Karolinska Institutet, το αναγνωρισμένο σουηδικό ινστιτούτο που απονέμει το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.
Ο γνωστός ηθοποιός ίδρυσε το 2000 το Ίδρυμα Michael J Fox για την Έρευνα στη Νόσο Πάρκινσον, το οποίο έχει συνεισφέρει πάνω από 175 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για ανάπτυξη φαρμάκου για τη νόσο του Πάρκινσον παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Karolinska.
Η τελετή πρόκειται να λάβει χώρα σήμερα στο σπίτι του Σουηδού επίτιμου γενικού πρόξενου στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Karolinska.
«Έντονα επηρεασμένο από την προσωπική φιλοσοφία του Michael, το ίδρυμά του λειτουργεί με σπάνιο δυναμισμό και με σταθερή εστίαση στην επίσπευση της ανάπτυξης επαναστατικών θεραπειών για τους πέντε εκατομμύρια ασθενείς που ζουν με νόσο του Πάρκινσον παγκοσμίως» δήλωσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Clara H. Gumpert, εκπρόσωπος του Ερευνητικού Συμβουλίου του ινστιτούτου.
Ο Michael Fox γεννήθηκε το 1961 στον Καναδά και έλαβε διάγνωση νόσου του Πάρκινσον το 1991. Ανακοίνωσε την κατάστασή του το 1998.
πηγή:http://www.healthview.grΥποθέτω πως θα έχετε δει και την ταινία του Έντουαρτ Ζούϊκ, Love ang other Drugs , με πρωταγωνιστές τους: Τζεικ Τζίλενχαλ , Αν Χαθαγουέϊ, όπου Ο Τζέιμι Ράνταλ (Τζέικ Τζίλενχαλ)     είναι ένας καταφερτζής γοητευτικός πωλητής φαρμακευτικών προϊόντων. Η Μάγκι ( Αν Χαθαγουέι) είναι μια δυναμική γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα, η οποία πάσχει από Πάρκινσον. Οι δυο τους, αν και αταίριαστοι, θα ξεκινήσουν μια περιπετειώδη ερωτική σχέση.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να είμαστε ευπρεπείς....ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!!!! εκφραστείτε ελεύθερα :-)