English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


 Σαν σήμερα 9 Απριλίου του  2000 - Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στις εθνικές βουλευτικές εκλογές και αναλαμβάνει την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Σσσσσ...
Σιλάνς... δε θέλω σχόλια..!
Πάμε παρακάτω....
Σε κάτι πιο ενδιαφέρον...!!

Ο Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ ( Eadweard J. Muybridge), (Κίνγκστον απόν Τέιμς, γεννήθηκε σαν σήμερα 9 Απριλίου 1830. Άγγλος φωτογράφος με ολλανδική καταγωγή, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ. Είναι γνωστός για την πρωτοποριακή εργασία του και ανακάλυψη σχετικά με τον τρόπο ανάλυσης και σύνθεσης της κίνησης δια μέσου της κάμερας. Ανακάλυψε το zoopraxiscope , μια συσκευή για την προβολή φωτογραφιών που θεωρείται ο ο πατέρας του κινηματογράφου. Ήταν ο πρώτος που ανέλυσε με επιτυχία την κίνηση, χρησιμοποιώντας μια σειρά από φωτογραφίες οπου με την γρήγορη προβολή τους παρήγαγαν κινούμενες εικόνες σε μια οθόνη. Το έργο του έχει περιγραφεί ως η έμπνευση πίσω από την εφεύρεση του κινηματογράφου. 
Γιός εμπόρου, γεννήθηκε στο Λονδίνο στην συνοικία Κίνγκστον απόν Τέιμς . Το 1855 μετανάστευσε στο Σαν Φρανσίσκο και έζησε πουλώντας βιβλία. Μετά από ένα ατύχημα που είχε με άμαξα επέστρεψε στην Αγγλία. Κατά την ανάρρωση του μεταξύ 1861 και 1866 ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την φωτογραφία μαθαίνοντας την τεχνική του «Υγρού κολλοδίου». Το 1866 επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο όπου έγινε γνωστός βγάζοντας φωτογραφίες . Άλλαξε πολλές φορές το όνομα του ενώ χρησιμοποιούσε και ψευδώνυμα όπως το ελληνικό «Helios» αλλά και παραλλαγές όπως το «Eadweard Muybridge».

Μεγάλη φήμη όμως απέκτησε μετά το 1867 βγάζοντας φωτογραφίες της άγριας δύσης όπως το «τοπίο της κοιλάδας Yosemite» , που δημοσιεύθηκε το 1868. Το 1872, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Λέλαντ Στάνφορντ (αγγλ: Leland Stanford ιδρυτής του ομώνυμου πανεπιστημίου), επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης άλογου,του ανέθεσε για να φωτογραφίσει το άλογό του, ενώ κάλπαζε με την ταχύτητα. Στόχος ήταν να ελέγξει τη θεωρία του Στάνφορντ ότι σε κάποιο στάδιο του τρέξιματος, το άλογο σηκώνει και τα τέσσερα πόδια από το έδαφος. Ο Μάιμπριτζ έβγαλε μια σειρά από φωτογραφίες όπου ενώνοντάς τες έδωσε κίνηση στο άλογο, δικαιώνοντας τον εργοδότη του. Το 1874 εργασίες διακόπηκαν γιατί κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Χάρι Λάρκινς, εραστή της γυναίκας του. δικάστηκε για φόνο αλλά αθωώθηκε. Μετά την αθώωση του γύρισε την Κεντρική Αμερική βγάζοντας φωτογραφίες. Απέκτησε έναν γιο τον «Φρόντι» που ο ίδιος ο Μάιμπριτζ πίστευε ότι ήταν του Λάρκινς παρόλο την ομοιότητα που είχαν.

Το 1877 Μάιμπριτζ επέστρεψε στο πρόβλημα του αλόγου σε καλπασμό και ξεκίνησε το φωτογραφικό του έργο που τον έκανε διάσημο. Σχεδίασε ένα βελτιωμένο κλείστρο για τις φωτογραφικές του μηχανές, και χρησιμοποίησε όλη την εμπειρία του για να ευαισθητοποιήσει φωτογραφικές πλάκες. Το επόμενο έτος Μάιμπριτζ ξεκίνησε μια ακόμη πιο φιλόδοξη σειρά πειραμάτων. Προκειμένου να εξασφαλίσει μια σειρά από φωτογραφίες των αλόγων σε διάφορα στάδια με αμαξίδια, έστησε μια πίστα με 12 κάμερες εξοπλισμένες με ηλεκτρομαγνητικά κλείστρα. Κατά μήκος της μιας μεριάς της πίστας ήταν εγκαταστημένες οι φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με νήματα. Όταν τ’άλογα που τρέχαν πέφταν πάνω στα κορδόνια, αυτά σπάγαν, προκαλώντας την λήψη φωτογραφίας από τις μηχανές. Ο Μάιμπριτζ αργότερα βελτίωσε τα πειράματα του χρησιμοποιώντας 24 κάμερες. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη.

Η δημοσιότητα οδήγησε Μάιμπριτζ να σχεδιάσει το Ζωοπραξισκόπιο μια ξύλινη συσκευή προβολής που έμοιαζε με φανάρι και περιείχε φακό, λάμπα, ρυθμιζόμενο κλείστρο, μηχανισμό περιστροφής- και τους γυάλινους δίσκους πάνω στους οποίους ζωγραφίζονταν κυκλικά παραστάσεις ανθρώπων ή ζώων με μικρές παραλλαγές στην κίνηση. Όταν οι γυάλινοι αυτοί δίσκοι περιστρέφονταν με μεγάλη ταχύτητα πάνω στη βάση του μηχανήματος η παράσταση αποκτούσε δράση και ρυθμό.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1880 περιόδευσε στην Ευρώπη με το ζωοπραξισκόπιό του και μια μεγάλη συλλογή από διαφάνειες. Με την επιστροφή του στην Αμερική, Μάιμπριτζ μάλωσε με τον Στάνφορντ, αλλά το 1884 ήταν σε θέση να αρχίσει και πάλι τις εργασίες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, φωτογραφίζοντας ζώα αλλά και ανθρώπους σε κίνηση. Πήρε πάνω από 100.000 φωτογραφίες, Αυτή η μελέτη της κίνησης είχε τεράστιο αντίκτυπο, αν μη τι άλλο για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονταν μέχρι τότε οι κινήσεις των ζώων.

Το 1894 επέστρεψε μόνιμα στην Αγγλία οπου κληροδότησε πολλά κειμήλια του έργου του στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Κίνγκστον απόν Τέιμς . Πέθανε στις 8 Μαΐου 1904 στην πόλη που γεννήθηκε.
 Πηγές: eadweardmuybridge.co.uk /Βικιπαιδια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να είμαστε ευπρεπείς....ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!!!! εκφραστείτε ελεύθερα :-)